Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ "ΦΥΣΙΚΑ" ΣΑΠΟΥΝΙΑ



Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες χημικά χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε, τα σαμπουάν, τα κρεμοσάπουνα, τα αποσμητικά και χιλιάδες άλλα σκευάσματα που δεν ξέρουμε τιπεριέχουν. Ακόμα και το πράσινο, φυσικό σαπούνι παρασκευάζεται συνήθως με καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα.. Το κοινό tuboflo που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό της λεκάνης της τουαλέτας μας... Δεν το αποδοκιμάζουμε γιατί κατά τη διάρκεια της σαπωνοποίησης περιμένουμε μήνες για να πέσει το PH του, αλλά προσωπικά σίγουρα μας δημιουργεί κάποια ερωτηματικά...

Σήμερα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μερικές από τις επικίνδυνες ουσίες που κρύβονται μέσα σε αυτά τα σκευάσματα, ακόμα και στα βρεφικά και παιδικά. Χρησιμοποιήσαμε πηγές από διάφορα site με τις ίδιες αναφορές, καθότι την επιστήμη της χημείας, ναι μεν τη γνωρίζουμε αλλά δεν είμαστε ειδικοί για να σας την παρουσιάσουμε:

SLS & SLES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα (ακόμη και παιδικά)! 'Eχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς και προβλήματα. Καταστρέφει την φυσική ασπίδα του δέρματος, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες τοξίνες και αλλεργιογόνα, ξεφλουδίζει και σκληραίνει το δέρμα. Στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να δημιουργήσει λέπια και πιτυρίδα, να εμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών, να αποδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας και να δημιουργήσει τριχόπτωση. Το SLS και SLES μπορούνε εύκολα να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα και άφθες στο στόμα και ερεθισμούς στα μάτια. Τέλος μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και προβλήματα γονιμότητας. Οι πράσινες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καταρράκτη και σοβαρά προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιείται ακόμη γιατί έχει χαμηλό κόστος. Το SLS παραμένει στο σώμα μέχρι και 5 μέρες μετά τη χρήση του. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να διαπεράσει εύκολα το δέρμα και να αφήσει κατάλοιπα στην καρδιά, το συκώτι, τα πνευμόνια και τον εγκέφαλο. Παρ’ όλα αυτά το SLS βρίσκεται στα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού μέχρι και σε μερικές οδοντόπαστες! Η χρόνια χρήση του μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στο DNA και να προκαλέσει καρκίνο.

Ο Ορεινός ΒιόΚηπος έχει να προσθέσει ότι όσοι από εσάς έχετε μωρά παιδιά και έχετε χρησιμοποιήσει κάποια αγνό σαπούνι πιθανώς χαμομηλιού θα παρατηρήσατε την έλλειψη αφρού του σαπουνιού... Αυτή είναι η κυριότερη ένδειξη για ένα καλό φυσικό σαπούνι χωρίς SLS. Ουσιαστικά ότι αφρίζει δεν είναι χρυσός!!!!


PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben)
Οι παραβίνες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα...Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβίνες επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου. Να τονιστεί ότι τα προϊόντα που δεν περιέχουν paraben αναγράφουν στη συσκευασία paraben free.

Άλλα επικίνδυνα συστατικά τα οποία πρέπει όλοι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε σε συσκευασίες είναι:
- TEA (Triethanolamine)
- DEA (Diethanolamine) & COCAMIDES (DEA - Cetyl phosphates, Oleamide DEA, Lauramide DEA , Myristamide DEA, DEA Oleth-3 phosphates)
- PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol)
- PEG (Polyethylene Glycol)
- ΣΙΛΙΚΟΝΗ και Παράγωγα Σιλικόνης (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone)
- ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ, PETROLATUM και PARAFFIN GEL (Βαζελίνη)
- FLUORIDE - (Φθόριο)
- COLLAGEN (Κολλαγόνο)
- BENZOPHENONE (Βανζοφαινόνη - Benzene, Benzylphenyl, Ketone)
- STEARALKONIUM CHLORIDE
- ΜΙΤ


Προσοχή πολύ ειδικά όταν τα προϊόντα πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν βρέφη και μωρά!!! Στο site μας γνωστοποιούμε κάποια προϊόντα τα οποία περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα επικίνδυνα συστατικά που αναφέραμε από άρθρο της Ελευθεροτυπίας.
http://aroniaserres.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7.html

Επίσης θα βρείτε και ένα ξένο site όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε το προϊόν που χρησιμοποιείτε και να σας δείξει τα συστατικά αλλά και την επικινδυνότητά του όσον αφορά αυτά τα συστατικά.
http://aroniaserres.blogspot.gr/2013/10/site.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου