Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αιθέρια Έλαια - Τί πρέπει να προσέχουμε



Το να αγοράσετε ένα αιθέριο έλαιο είναι εύκολο. Αγοράζοντας ένα καλό, ωστόσο, μπορεί να αποδειχτεί μια πραγματική πρόκληση. Στην κλασική περίπτωση, θα πάρετε ένα μπουκάλι με κάποιο αρωματικό υγρό που αποστάζεται από τα άνθη, την ρίζα, τα φύλλα, ή την φλούδα ενός φυτού. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν αυτό που μόλις αγοράσατε είναι ακριβώς ό,τι λέει στην ετικέτα του μπουκαλιού.

Η όψη
Τα αιθέρια έλαια δεν είναι στα αλήθεια έλαια. Απλώς τους «κόλλησε» η ταμπέλα, επειδή δεν αναμιγνύονται με το νερό, όπως και το κλασικό λάδι. Και, όπως αποδεικνύεται, αυτή η ιδιότητα είναι βολική για τον εντοπισμό τυχόν νοθευμένων αιθέριων ελαίων με άλλα λάδια από σπόρους, φυτικά έλαια ή άλλα πρόσθετα.

Το τεστ: Τοποθετήστε μια σταγόνα σε λευκό χαρτί εκτυπωτή και αφήστε την να στεγνώσει. Αν αφήσει ένα ελαιώδες δαχτυλίδι, δεν είναι ένα καθαρό αιθέριο έλαιο.
Οι εξαιρέσεις: Αιθέρια έλαια όπως το σανταλόξυλο, το vetiver, το γερμανικό χαμομήλι, το πατσουλί και έλαια, τα οποία είναι βαρύτερα και βαθύτερα στο χρώμα.

Το κόστος
Τα αιθέρια έλαια είναι σχεδόν αναπόφευκτα ακριβά. Μπορεί να χρειαστεί ένα ολόκληρο… δωμάτιο από πρώτη ύλη (λουλούδια, φυτά κλπ) για να πάρουμε ένα μπουκαλάκι από αιθέριο έλαιο και όσο πιο σπάνια είναι αυτή η πρώτη ύλη, τόσο πιο ακριβό είναι το έλαιο.
Ορισμένα έλαια, όπως αυτά από λεβάντα, δεντρολίβανο και πορτοκάλι μπορεί να είναι πιο φτηνά επειδή οι πρώτες ύλες υπάρχουν σε αφθονία. Αλλά, έλαια όπως το τριαντάφυλλο και το γιασεμί είναι πάντα ακριβά.

Η ονομασία
Βεβαιωθείτε ότι η λατινική ονομασία του φυτού/λουλουδιού από το οποίο προέρχεται το προϊόν αναγράφεται στο μπουκάλι. Αν αναγράφεται μόνο η κοινή ονομασία (πχ «αιθέριο έλαιο λεβάντας») είναι πιθανό να πρόκειται για μη-αυθεντικό προϊόν. Το «έλαιο λεβάντας» σημαίνει απλά ότι είναι ένα έλαιο με άρωμα λεβάντας. Μπορεί να περιέχει και έλαιο λεβάντας, αλλά δεν είναι σίγουρο.

Το μπουκαλάκι
Όλα τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάγονται σε γυάλινο μπουκάλι, επειδή οι πολύ ισχυρές χημικές ενώσεις τους μπορεί να αντιδράσουν με το πλαστικό και να το διαβρώσουν. Επίσης το γυαλί πρέπει να είναι σκούρο μπλε ή σκούρο κίτρινο για να προστατεύει το έλαιο από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Τα αιθέρια έλαια πρέπει να τα αγοράζετε (και να τα φυλάσσετε) από μέρη που είναι σκιερά και δροσερά.

Η υφή
Βάλτε μια σταγόνα κανονικού λαδιού (πχ ελαιόλαδο) στα δάχτυλα του ενός χεριού και μια σταγόνα αιθέριου λαδιού στο άλλο. Τρίψτε τα δάχτυλά σας για να νιώσετε τις διαφορές και τις ομοιότητες στην υφή των δύο προϊόντων. Τα αιθέρια έλαια προκαλούν λίπανση στο χέρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα νιώθετε το ίδιο «παχιά» και λιπαρά.
Οι εξαιρέσεις: Όπως και στην όψη, έτσι και στην υφή αιθέρια έλαια όπως το σανταλόξυλο, το vetiver, το γερμανικό χαμομήλι, το πατσουλί και έλαια, τα οποία είναι βαρύτερα και βαθύτερα στο χρώμα, μοιάζουν περισσότερο με κανονικό λάδι. (πηγή onmed.gr)

H πρότασή του Ορεινού ΒιόΚηπου προς το καταναλωτικό κοινό είναι αν απαραίτητα θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια αιθέρια έλαια, να προτιμήσετε επώνυμα που πιθανόν να διαθέτουν κάποιες πιστοποιήσεις, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητο και να αποδεικνύει την καθαρότητα τους.

Το καλύτερο είναι να προτιμήσετε προιόντα που να έχουν σαν βάση κάποιο έλαιο βοτανικό π.χ βαλσαμόλαδο, χαμομηλόλαδο κτλ τα οποία μπορούν να ενισχυθούν με κάποια αιθέρια έλαια, Επίσης η διάρκεια ζωής των αιθέριων έλαιων είναι σχετικά μικρή - πιθανόν ακόμη και να εξατμιστούν όταν αναμειχθούν με άλλα υλικά -  και να χάσουν πολλες από τις ιδιότητές τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κεραλοιφές (απλή ανάμειξη κεριού, ελαιόλαδου και αιθέριων ελαίων). 

Προτιμήστε μια κεραλοιφή που φτιάχνεται από βαλσαμόλαδο αντί σκέτο ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο έλαιο βάσης και ίσως και κάποια αιθέρια για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της κεραλοιφής αλλά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Έχουμε δει κεραλοιφές ειδικά με βάση το βαλσαμέλαιο να κλείνουν έλκη, κατακλύσεις, πληγές από διαβητικά πόδια ή ακρωτιριασμούς, εκζέματα, δερματοπάθειες και κεραλοιφές που απλά έχουν λίγες σταγόνες αιθέριων και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα όπως μας μεταφέρουν πελάτες μας. Μεγάλη προσοχή στα συστατικά κατά τις αγορές προιόντων με αιθέρια έλαια. Ίσως μια οικονομική κεραλοιφή κατά την χρήση της σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου πολύ πιο ακριβή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου