Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ελίχρυσος, ο Αμάραντος των βουνών

Για ιδέστε τον αμάραντο
σε τι γκρεμό φυτρώνει,
φυτρώνει μεσ' τα δύσβατα,
στις πέτρες, τα λιθάρια,
ποτέ του δεν ποτίζεται
και δεν κορφολογιέται.
Το τρών τα 'λάφια και αρρωστούν,
τ' αγρίμια και ημερεύουν.

H Δημοτική μας παράδοση, σοφή όπως πάντα, τραγούδησε με τους παραπάνω στίχους, το σπουδαίο αυτό λουλούδι.

Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου αποστάζεται από τις ανθισμένες κορυφές του. Τα ανθάκια του είναι μικρά κίτρινα και ο βλαστός του λεπτός σαν χάρτινος. Ευωδιάζει όπως το μέλι και διατηρείται δίχως πότισμα πολύ καιρό και αφού κοπεί. Το όνομα του, ελίχρυσος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ήλιος και χρυσός, επειδή τα ανθάκια του μοιάζουν με μικρούς χρυσούς ήλιους. Αγαπά τα αμμώδη εδάφη και έχει περιεκτικότητα σε πυρίτιο. Aνήκει στην οικογένεια asteraceae. Η εισπνοή του αιθερίου ελαίου δίνει την ταυτόχρονη αίσθηση του καθαρισμού και της ζωντάνιας.

Είναι από τα πολυτιμότερα και ακριβότερα αιθέρια έλαια με περιεκτικότητα 40-50% σε εστέρες, 30% σε σεσκιτερπένια και πάνω από 10% δικετόνες. O ελίχρυσος θεωρείται η άρνικα της αρωματοθεραπείας.
Η κύρια δράση του είναι αντιφλεγμονώδης και ηρεμιστική λόγω της παρουσίας 40% εστέρων με αντισπασμωδική και καταπραϋντική- αναλγητική δράση και επίσης ανανεωτική της κυτταρικής λειτουργίας λόγω της παρουσίας των δικετονών (τις οποίες βρίσκουμε μόνο στον ελίχρυσο).

Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου είναι θαυματουργό και απόλυτα απαλό. Βάζοντας μία σταγόνα του πάνω σε μία ματωμένη πληγή, αυτή αποστειρώνεται, επιταχύνεται η επούλωση της και σταματά ταυτόχρονα ο πόνος. Αν εφαρμοστεί αδιάλυτο πάνω σε μώλωπες, βοηθά στην επαναπορρόφηση του αίματος μέσα στους ιστούς, απομακρύνοντας και τον πόνο.
Η ανανεωτική του ιδιότητα πάνω στα κύτταρα το κάνει ανεκτίμητο σύμμαχο κατά της γήρανσης του δέρματος. Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις ακμής, εκζέματος, δερματικών ερεθισμών, (ευρυαγγεία) ουλών και εγκαυμάτων. Μπορεί να διαλύσει ακόμη και παλιά αιματώματα. Σε περιπτώσεις φλεβίτιδας βοηθά μαζί με το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού.
Ως αντιφλεγμονώδες είναι άριστο σε αρθρίτιδες και ρευματοειδή αρθρίτιδα (μαζί με αιθέριο έλαιο γωλθερίας, μαύρου έλατου και αχιλλαίας).
Το hydrosol του ελίχρυσου σε περιπτώσεις ουλίτιδας και υποχωρούντων ούλων μπορεί να βοηθήσει ως στοματικό διάλυμα για χρονική διάρκεια έξι μηνών.
Εσωτερική χρήση hydrosol ελίχρυσου και Greenland moss (Labrador tea) διαλυμένο σε 1,1/2 λίτρο νερό σε αναλογία 2:1 (κουτ. σούπας) καθημερινά για τρείς εβδομάδες, βοηθά σημαντικά στην αποσυμφόρηση και αναγέννηση του ήπατος.



Βιβλιογραφία:
Advanced aromatherapy by K. Schnaubelt
The healing intelligence of essential oils by K. Schnaubelt
Aromatherapy for health professionals by S.Price
Hydrosols by S.Catty
Portraits in oils by F. Mailhebiau.
Τhe fragrant mind V. Worwood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου