Γιατροσόφια της Γιαγιάς

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Αγριοτριανταφυλλιά ή Κυνόροδο (Ενίσχυση οργανισμού (βιταμίνη C, ορμονικά προβλήματα, ενοχλήσεις εντέρου, στομάχου)
Σιγοβράστε 30γρ. αποξηραμένους καρπούς Αγριοτριανταφυλλιάς σε 2-3 κούπες νερό. Αφήστε λίγη ώρα να περάσει ώστε να έρθει το αφέψημα σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώστε 2-3 φορές την ημέρα. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει με ένα άκρως ευεγερτικό αφέψημα κρύο ή ζεστό, χειμώνα καλοκαίρι.

Σκόρδο (κατά της Υψηλής Πίεσης)
Φάτε σκόρδο όσο μπορείτε... Το καλύτερο αντιβιοτικό... Ρίχνει την πίεση.
Προσοχή όμως στους υποτασικούς. Με μέτρο.. Η νύστα καραδοκεί.


Φύλλα Καρυδιάς και Λεβάντα (κατά του Σκόρου των Ψύλλων και ίσως και για άλλα έντομα)
Πάρτε λίγα φύλλα Καρυδιάς αποξηραμένα, αν θέλετε βάζετε και λίγη λεβάντα.. Έτοιμα τα χειμωνιάτικα για το πατάρι... Επίσης έχει δοκιμαστεί και στο καλαθάκι που κοιμούνται τα σκυλάκια μας.


Άγριος Δυόσμος (Κατά της Χοληστερίνης)
Βράστε περίπου 20γρ. από αποξηραμένο Άγριο Δυόσμο, ή τη διπλάσια ποσότητα από φρέσκο και πιείτε το, το πρωί νηστικοί. Και αρωματικό και εύγευστο και άκρως ευεργετικό!!!


Μαϊντανός και Λεμόνι (Κατά της Χοληστερίνης)
2 λεμόνια κομμένα στα τέσσερα και ένα ματσάκι μαϊντανό. Τα βράζουμε σε 2-3 κούπες νερό και μετά το αφήνουμε άλλα 20 λεπτά στη μισή θερμοκρασία και στη συνέχεια πίνουμε ένα ποτηράκι του καφέ το πρωί, καλό θα ήταν νηστικοί.


Η πατάτα (Για τον πονοκέφαλο)
Σε περίπτωση πονοκεφάλου, κόψτε μία πατάτα στη μέση και τοποθετείστε την στο μέτωπο και τους κροτάφου σας. Τραβάει τον πονοκέφαλο. Ειδικό για κοπέλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης... (Μας το έμαθε μία άξια γυναικολόγος).


Το θαυματουργό Λεμόνι (Για υψηλή πίεση, υψηλό ζάχαρο, κατά της χοληστερίνης)
Λεμονάκι μυρωδάτο... Το έχουμε πάντα σε όλα τα σπίτια.. και όμως δεν έχουμε εκτιμήσει τόσο την αξία του. Σε περίπτωση που παρουσιάσετε συμπτώματα υψηλής πίεσης στύψτε μερικά λεμόνια και πιείτε το. Μπορείτε να το αναμίξετε και με λίγο πορτοκαλάκι....

Σε περιπτώσεις που ανεβαίνει το ζάχαρο σας, πέρα ότι είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο σας, καλό θα ήταν να πιείτε λίγο φρέσκο χυμό από λεμόνι... Προσοχή!!!! Σε αυτή την περίπτωση δεν το ανακατεύουμε με πορτοκάλι, διότι θα δείτε το ζάχαρο σας να εκτοξεύεται στα ύψη...!!!!


Ρίγανη (για εντερικές διαταραχές, στομαχικές διαταραχές, πόνους κοιλιάς, φουσκώματα κτλ)
Ακούγοντας και μόνο το όνομα της ρίγανης στο μυαλό μας συνήθως έρχονται κατευθείαν διάφορες λιχουδιές και μεζέδες... Η ρίγανη μας, που στην Ελλάδα έχουμε πολλά πολλά αποθέματα όχι μόνο ως καλλιέργεια αλλά σχεδόν το σύνολο των βουνών μας είναι στολισμένο με το μαγικό αυτό βότανο βοηθάει πάρα πολύ ιδιαίτερα σε στομαχικές και εντερικές διαταραχές και πόνους κοιλιάς, φουσκώματα κτλ..

Για να ετοιμάζουμε το αφέψημα που θα μας βοηθήσει, βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε  ένα μπρίκι με νερό. Το βγάζουμε από τη φωτιά το αφήνουμε 2-3 λεπτά (σκεπασμένο καλύτερα) να βγάλει όλες τις ουσίες του το σουρώνουμε και είναι έτοιμο... Αν θέλετε προσθέτετε και λίγο μέλι... Στην υγειά μας!!


Συνταγή για ένα σωστό αφέψημα:
20 γρ. αποξηραμένο βότανο ή περίπου τη διπλάσια ποσότητα 40-50γρ. αν είναι το βότανό μας φρέσκο.
- 1/2 λίτρο νερό.
Βάζετε το βότανο μέσα στο κρύο ακόμα νερό, τοποθετείτε στη φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει αφήστε το 5-10 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 5- 10 λεπτά σκεπασμένο (π.χ αν το παρασκευάζετε σε μπρίκι σκεπάστε με ένα πιατάκι του καφέ).  Σουρώνετε και είναι έτοιμο το αφέψημά μας προς κατανάλωση. Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα βότανα τα θρυμματίζουμε πριν τα βάλουμε στο σκεύος με το νερό, αν είναι νωπά τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια πριν τα βράσουμε.
Μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από ένα βότανο της επιλογής σας για την παρασκευή του αφεψήματός σας...
Επίσης αν βάλουμε και μια κουταλιά μέλι ή και λίγο λεμονάκι, είτε κρύο είτε ζεστό, ακόμα και παγωμένο το καλοκαιράκι, το αφέψημα μας γίνεται ευεργετικότατο και πολύυυ πολύυυ εύγεστο για όλες τις ώρες της ημέρας...